Creatieve workshop houtbranden

door | nov 2022 | Blog

Met houtbranden kun je zoveel leuke dingen maken. Zoals tapasplanken pimpen, leuke bordjes maken of naambordje. Als je een bijzondere gelegenheid hebt dan is het toch super leuk om een gepersonaliseerd cadeau te geven? Heb jij al ooit iets gedaan met een houtbrander?

Opzoek naar een nieuwe hobby? Wat denk je van houtbranden.

Houtbranden is een super leuke hobby om te doen. Alles wat je maakt is mooi en je bent lekker creatief bezig. Als je eenmaal bezig bent zie je al snel een resultaat. Houtbranden hoef je niet alleen op hout te doen maar kun je ook op kurk en leer doen. Effe je hoofd leeg maken en creatief bezig zijn? Probeer dan zeker houtbranden!

Wat heb je nodig bij houtbranden?

-Houtbrander
-Hout/leer of kurk
-Transfer papier of carbonpapier
-Potlood/Pen
-Tape
-Afbeelding of tekst

Hoe zet je de afbeelding over op je item?

Als je een leuke afbeelding of tekst hebt gevonden en uitgeprint hebt. Knip de afbeelding of tekst in grote lijnen uit zodat er nog wat wit omheen zit. Plak daarna de tekst of afbeelding goed vast met tape (het beste om te gebruiken is schilders tape). Leg het transfer of carbon papier onder de afbeelding met de zwarte kant naar beneden. Trek met het potlood of pen de lijnen over zodat het op de plank komt te staan. Controleer ondertussen een keer of alles erop staat van wat je hebt overgetrokken. Als alles goed is overgetrokken haal je het papier eraf en staat je afbeelding of tekst op de plank!

Hoe gebruik je de pen?

Zorg ervoor als je de houtbrander aanzet dat er een goede en juiste houtbrand punt op zit. Dit is er belangrijk voor een mooi resultaat.
-Laat voordat je begint de houtbrander goed warm worden.
-Houd de houtbrander niet de stevig vast, dit is nergens voor nodig. Als je dit doet dan krijg je alleen maar zere vingers.
-Je moet de houtbrander hoger vast houden dan een normale pen, het is een beetje een onnatuurlijke houding.
-Houd de houtbrander een beetje recht, anders krijg je kans op brandplekken op je werk.
-Zorg er altijd voor dat je steun hebt, zo krijg je de mooiste strakke lijnen. Tijdens het houtbranden kun je ook makkelijk je werkje draaien om overal beter bij te kunnen.
-Tijdens het branden moet je niet te hard drukken. Op deze manier voorkom je puntjes en kuiltjes.

Houtbranden stap voor stap

Leg voordat je begint alles klaar.
1) Breng als eerste je afbeelding of tekst over op je item. Zet alleen erop wat je erop wilt. Want wat je erop hebt gezet kan er niet meer vanaf.
2) Zorg ervoor dat de houtbrander goed warm is voordat je begint.
3) Als de brander goed warm is kun je beginnen met het overtrekken met de lijnen van je afbeelding og tekst. Druk niet te hard, anders krijg je kuiltjes en gaatjes.
4) Als je alle lijnen over hebt getrokken kun je de gedeeltes dat jezelf wilt inkleuren. Of wat details toevoegen. De delen dat je helemaal ingekleurd wilt hebben kun je het beste rondjes draaien met de brander. Op deze manier wordt het goed egaal ingekleurd.

Wat zijn de beste houtsoorten om te gebruiken?

In principe kun je op alle soorten hout houtbranden. Maar bij het ene soort is mooier dan de ander. En bij de ene soort is het branden net wat makkelijker als bij de andere. Als je een plank of iets uitzoekt zorg er dan wel voor dat het droog hout is en er geen vernis laag overheen zit. Bij een vernis laag is het niet alleen moeilijk om er doorheen te branden maar er komen dan ook nog stoffen bij die schadelijk zouden kunnen zijn. Dit willen we natuurlijk voorkomen.

Triples/multiplex, vuren, grenen, berken en populieren zijn de zacht houtsoorten en branden makkelijk. Omdat ze makkelijk branden kun je donkere lijnen maken. Bij deze houtsoorten hoef je eigenlijk heel weinig of geen druk te gebruiken met de pen.

Eiken, bamboe, teak of Douglas zijn weer harde houtsoorten. Bij deze soorten moet je wat meer druk zetten (maar niet te veel) en moet je misschien wat vaker erover heen gaan.

Heb je een grove houtsoort? Dan is het verstandig om eerst even je houtstuk te schuren zodat het glad wordt.

Lijkt het jouw leuk om te gaan houtbranden

Wij zeggen, DOEN! Het is een perfecte ontspanning uitgang. Even lekker creatief bezig zijn. Ben je opzoek naar de juiste houtbrander? Ze zijn bij ons te koop voor € 17,65. Wil je liever niet thuis zelf aan de slag maar met wat vriendinnen? Dan geven wij een leuke workshop houtbranden met professionele begeleiding.